31 Aralık 2010 Cuma

EMEKLERİNİZ BOŞA GİTMESİN

Terlediniz, o kadar vakit harcadınız ama hala istediğiniz sonuçlara ulaşamadınız mı? Merak etmeyin, hepsi düzelecek.
1 - Kaslarım tişört giyince belli olsun yeter Spor salonlarında bir anket yapsak ve en çok hangi kaslarınızın gelişmesini istiyorsunuz diye sorsak, hiç kuşkusuz ilk üç sırayı karın, göğüs ve biceps kasları alır. Peki ya bacak kasları? Son sırada kalacağına bahse gireriz. Siz onlardan değil misiniz? O zaman şimdi kendinize dürüst olun ve önce biceps kaslarınız için sonra da bacak kaslarınız için haftada kaç set egzersiz yaptığınızı hesaplayın. Nasıl arada uçurum var değil mi? Toplamda 500 gram bile etmeyen bir kas grubunu, neredeyse vücut ağırlığınızın yarısı eden bacak kaslarından daha fazla çalıştırmanın hiçbir mantığı yoktur. Tüm bunları söylememizdeki neden şu; bacak gibi büyük kas gruplarını çalıştırmak, vücutta büyüme hormonunun salgılanmasını sağlar. Büyüme hormonu da, otomobile takılan NOS gibidir. Yani sizi uçurur. O yüzden, antrenmanınızda en fazla set sayısı yaptığınız kas grubu mutlaka bacaklar olmak zorunda.
2 - Ne kadar çalışırsam o kadar iyi (mi?) “Spor salonuna ne kadar fazla gidersem o kadar fazla gelişirim diye düşünmeyin.” Bu iş ilkokul sıralarında gördüğünüz işçi problemleri gibi yürümüyor. “Kasların genel olarak büyümek için 48 saatlik bir sürece ihtiyacı vardır. Bu süre içerisinde antrenman yapmak, inşaatı devam eden bir binanın duvarlarını yıkmaya benzer” diyor Jeff Bell. Her gün başka kas gruplarını çalıştırmak da bu soruna çare olmaz. Zira tüm kas grupları birbirine bağlıdır. Örneğin göğüs kaslarını çalıştırırken arka omuz ve kanat kaslarından mutlaka yardım alırsınız. Eğer önceki gün o kas gruplarını çalıştırdıysanız, antrenmanı hakkıyla yapamazsınız. Sonuç? Spora gittiğinizde, terinizin son damlasına kadar çalışın. ertesi gün ise mutlaka dinlenin. Unutmayın, bu şekilde bir hafta dört gün, diğer hafta üç gün çalışacaksınız. Yani ayda yaptığınız antrenman sayısı 14 olacak. Bu da formda bir vücuda sahip olmanız için yeterli bir sayıdır.
3 - Proteini ya doğru zamanda al ya da hiç alma Hani şu biraz önceki işçi problemine geri dönelim. Ortada bitmesi gereken bir bina var. Ancak siz işçilerinize malzeme vermiyorsunuz. Peki, o binanın bitmesi mümkün mü? Ne yapacaklar, her yeni kat için alttan malzeme mi çalacaklar? İşte yeteri kadar iyi beslenmeyen vücut da tam bunu yapar. Yeni kas inşaası için kasları parçalar durur ve yerinde sayar. Tabii proteini ne zaman aldığınız da çok önemli. Antrenmandan sonraki 30 dakika, vücutta protein sentezinin en yüksek olduğu andır. Bu yüzden antrenman biter bitmez elinizin altında en az 20 gramlık bir protein kaynağı (whey ya da amino asit fark etmez) olsun.