16 Aralık 2009 Çarşamba

Akıl ile zeka arasında fark nedir?

Akıl yalanla gerçeği, doğru ile yanlışı ayırabilme, bir konuda düşünce yürütebilme ve görüş bildirme yeteneğidir. İnsan olgunlaştıkça aklı gelişir. Zeka ise bir olayı önce anlama, ilişkileri kavrama, yargılama ve açıklayarak çözme yataneğidir. Genel olarak 12 yaşına kadar gelişir, 20 yaşına kadar sürer sonra sabit kalır. Zeka bir insanın her türlü olay karşısında aynı yeteneği gösterebileceği anlamına gelmez. Bir besteci müzik yapıtını aklıyla değil zekasıyla yaratır. Fakat en basit matematik problemini çözemeyebilir. Sonuç olarak zeka, ruhsal olaylara, algı ve hafıza yeteneğine, tutkulara, eğilimlere göre farlılıklar gösterir. Akıl somut olarak ölçülemez, zeka IQ denilen testle ölçülebilir.

Benzinde Tasarruf Sağlayan 20 Kural !

Benzinde yüzde 24'lük tasarrufun yolu bulundu! İşte 20 adımda tasarruf yolu ...
Shell, Almanya'nın Dresden kentinde yapılan Eco-Marathon etkinliğinde, otomobillerde yakıt harcamasını azaltmak için üzerinde çalıştığı proje ve araştırmaları açıkladı.

Shell yetkilileri, otomobil sürüşünde uygulanacak basit yöntemlerle benzinden yüzde 24 tasarruf yapılacağını örneklerle ortaya koydu. Bu konunun krizle birlikte öneminin arttığı vurgulandı.
Araştırmada, sürücülerin yüzde 60'ının yakıt tasarrufu konusunda hiçbir önlem almadığı belirlendi.
Firma yetkilileri, yüzde 10'luk tasarrufun, global olarak yılda 100 milyar litrelik az kullanıma yol açacağını vurgusunu yaptı.

Türkiye'deki uluslararası bir şirketin araç filosunda da bu yöntemler kullanılarak yakıt tasarrufu denendi. Verilen eğitimin ardından 1 ayda yüzde 30 tasarruf sağlandı. Yetkililer, ulaşılan bu rakamın, Shell'in merkezinde büyük şaşkınlık yaşandığını belirtti.
Bu sonucu masaya yatıran firma yetkilileri, daha önce filodaki araçların oldukça kötü şartlarda kullanıldığı, hatta çoğu zaman mal teslimlerinde kontak bile kapatılmadığını belirterek, bu sebeplerle ulaşılan tasarruf rakamının yüksek çıktığı bilgisini verdi.

İşte tasarruf sağlayan 20 altın kural

1- Lastiği doğru basınçta tutun

Lastiğin basıncı 1ps'nin altında şişirilmişse, yakıt verimliliği yüzde 3 azalıyor. Lastik basıncı sık aralıklarla kontrol edilmeli.

2- Fazla yük taşımayın

Fazladan taşınan her 45 kg. yakıt verimliliğini yüzde 2 düşürüyor. Gereksiz ağırlıklardan kaçının.

3- Port bagajı kaldırın

Arabaların üzerindeki bagaj sistemleri aerodinamiği etkilediğinden sürtünme yaratarak yüzde 5 oranında fazla yakıt harcanmasına yol açıyor.

Bakımsız bir motor yakıt kullanımını artırıyor. Sadece kirli büjilerin değişmemesinin tüketime yüzde 5 olumsuz etkisi var.

5- Hava filtresini kontrol edin

Filtreler pisliklerin motora zarar vermesinin engelliyor. Tıkalı hava filtresini değiştirmek tasarrufta yüzde 10'luk kazanç sağlıyor.

6- Doğru motor yağı kullanın

Üreticinin tavsiye ettiği araca uygun motor yağı verimliliği yüzde 1-2 artırıyor.

7- Yakıt kapağı contasına dikkat

Yakıt kapağı her açıldığında yakıt buharlaşır. Kapağınızın her yakıt dolumundan sonra düzgün bir şekilde kapatıldığından emin olun.

8- Yolculuğunuzu planlayın

Araba içinde geçirdiğiniz zamanı azaltmak için en kısa ve trafiği yoğun olmayan rotaları izleyin.

9- Sürüş sırasında su için

Sürüş konsantrasyonunu daha iyi sağlamak için vücudun devamlı su almasını sağlayın.

10- Sakin olun

Daha yumuşak sürüş için sakinliğinizi koruyun. Saldırgan sürüş yumuşak sürüşe göre üç kat fazla yakıt harcanmasına yol açıyor.

11- Yüksek viteste kullanın

Daha az yakıt tüketimi için her fırsatta vites yükseltin.

12- Camları kapalı tutun

Açık kapıdan içeri giren rüzgar aracın hızını kestiğinden bu durumu dengelemek için hız artırımı gerekir. Bu da yakıt tüketimine direkt olarak yansıyor.

13- Hız sabitleyici yararlı

Ana yollarda belirli bir hızda seyrederek yakıtın az kullanılması sağlanabilir. Bunun için otomobilin hız sabitleyici özelliğini kullanın.

14- Rölantiden kaçının

Trafikte sıkıştığınız anlarda rölanti yerine kontağı kapatma yolunu seçin. 10 saniyenin üzerinde durulduğu zamanlarda bu yöntem kullanılmalı.

15- Yüksek devir tüketimi artırıyor

Vitesi hızlanırken veya yavaşlarken uygun zamanlarda değiştirin. Devir sayacında üst limitleri zorlamayın.

16- Aşırı hız yapmayın

100 kilometre hızla gitmek, 80 kilometre hızla kıyaslandığında yüzde 30 fazla tüketimine işaret ediyor. Hız kazanılırken fazla yakıt harcandığından bu yolu tercih etmeyin.

17- Klimayı gerektiğinde kullanın

Motorun üzerinde fazla baskı yapmamak için zorunlu olmadıkça klima kullanımından kaçının. Klima kullanımı yakıt tüketimini yüzde 8 oranında artırıyor. Havalandırma sistemini kullanmaya özen gösterin.

18- Yoğun trafiğe çıkmayın

Yoğun trafiğin yaşandığı saatlerde araç kullanmamaya özen gösterin.

19- Vitesi sık değiştirmeyin

Sürüş esnasında sıklıkla vites değiştirmek yakıt tüketimini ciddi oranda artırıyor. Bu yüzden bundan kaçının.

20- Hızınızı sabit tutun

Yokuş aşağı inerken gaza basmak yerine aracınızın devrinin sabitlenmesini sağlayın.

6 Aralık 2009 Pazar

Kaza Tespit tutanağının nasıl doldurulacağına dair animasyonlu bir eğitim

http://www.tramer.org.tr/app/ktt/

E-devlet kapısı çıkmazı

Araç sorgulama gibi bir işlem için, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün web sayfasından buraya yönlendirme yapılması, sorgulamayı buradan yapabilmek için ise; ptt'ye gidip şifre alınması zorunluluğunu konulmuş olması çok vahimdir. Sanırım, e-devlet kapısını kurmaktaki amaçları bürokrasiyi internet ortamına da taşımaktı. Evet, e-devlet kapısı olarak tüm kamu işlemlerini tek bir noktadan erişilebilir kılmak çok güzel olacaktı. Fakat, görünen o ki yıllardır hiç bir ilerleme katedemedikleri projelerinde bundan böyle zorbalık içeren yaptırımlarla aktif olmaya çalışacaklar. Bu zihniyetin işe yaramamasını yada geri tepmesini temenni ediyorum.